El Tribunal Suprem ratifica, de forma definitiva i sense possibilitat de recurs, la sentència del TSJC que reconeixia la cessió il·legal de les treballadors i treballadors d’envasament de Randstad Project Services. La Sala Social del Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs de cassació per la unificació de doctrina, presentat per Randstad Project Services i Europastry, contra la sentència de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de 21 de gener de 2020, on declarava com a cessió il·legal la situació laboral de les treballadores i treballadors demandants.
El nostre sindicat ja havia denunciat aquesta situació de cessió il·legal i el TSJC ens havia donat la raó al 2017. L’empresa va efectuar canvis i Randstad Project Services va fer-se càrrec dels treballadors i les treballadores, fet que vam tornar a denunciar. El Jutjat Social de Terrassa va estimar aleshores que Europastry tenia raó i, davant el nostre recurs, el TSJC va tornar a fallar en el mateix sentit: els més de 100 treballadors i treballadores de Randstad es troben en situació de cessió il·legal i no hi ha motiu que determini que la seva activitat no és pròpia de l’activitat principal de l’empresa principal. Segons recull la sentència “són la mateixa activitat, no són activitats clarament diferenciades ni tampoc activitats complementàries, tal com vam dir en la nostra sentència de l’1 de març de 2017”.
El dictamen del TSJC reconeix que “les dues empreses han intentat crear una aparença de legalitat per mantenir viva la contracta” i dictamina que tot i que l’empresa va efectuar alguns canvis després de la primera sentència segueix havent una manca d’autonomia tècnica de la contracta i es declara l’existència de cessió il·legal dels treballadors i treballadores que van recórrer la resolució del Jutjat Social.
Finalment el Tribunal Suprem declara la sentència del TSJC com a ferma, defensant un cop més les tesis de les sentències guanyades per la UGT anteriorment.
Aquesta sentència del Tribunal Suprem és una gran fita no només per totes les treballadores i treballadors de Randstad Project Services, sinó per tot el sector de serveis que pateix aquests abusos en les externalitzacions de les empreses matrius amb l’únic objectiu d’abaratir costos salarials i precaritzar les condicions laborals.
Considerem que aquesta sentència pot ser un abans i un després per als treballadors i les treballadores de les multiserveis.