No es pot ajornar més la recuperació del poder adquisitiu de treballadors, treballadores i famílies, mentre l’economia i els preus creixen i les empreses obtenen beneficis
Segons les dades publicades avui per l’INE, durant el mes d’agost els preus han augmentat un 0,2% a Catalunya i un 0,1% a l’Estat, el que situa la variació interanual tant catalana com espanyola en el 2,2%.
Els grups que més s’han incrementat són el de lleure i cultura (pels paquets turístics), habitatge (per l’augment del preu de l’electricitat) i transports (pel preu del carburant). D’altra banda, el grup de vestit i calçat ha experimentat una variació negativa per les rebaixes d’estiu.
Per províncies la variació de preus mensual i interanual ha estat la següent:
Variació mensual (%) — Variació interanual (%)
Espanya — 0,1 — 2,2
Catalunya — 0,2 — 2,2
Barcelona — 0,2 — 2,1
Girona — 0,1 — 2,4
Lleida — 0,2 — 2,6
Tarragona — 0,2 — 2,6
És hora de reactivar la negociació col·lectiva i millorar els salaris perquè els treballadors i les treballadors recuperin l’important poder adquisitiu perdut durant anys de crisi i de sacrificis. Aquest estiu la UGT de Catalunya vam presentar un informe on denunciàvem que el 25% de les persones assalariades a casa nostra encara cobren menys de mil euros. L’economia creix, les empreses tornen a obtenir beneficis i els preus continuen augmentat; per tant, és de justícia que treballadors, treballadores i famílies també vegin com la seva economia millora.
La UGT de Catalunya exigim a les empreses que apliquin tant l’acord salarial pactat al AENC com a l’Acord Interprofessional de Catalunya, acords que han de traslladar als convenis col·lectius augments salarials al voltant d’un 3% -que permetin guanyar poder adquisitiu- i que estableixin l’increment dels salaris mínims de conveni a 14.000 euros anuals. També demanem la inclusió als convenis de clàusules de revisió salarial amb efectes retroactius.
A més a més, des de la UGT de Catalunya reclamem mesures immediates que reverteixin les reformes laborals i els efectes negatius que ha tingut, per tal de reduir la precarietat laboral i millorar les condicions de treball.