Des de la UGT de Catalunya portem molt de temps denunciant la precària situació en què es troben els treballadors i les treballadores del sector de manteniment i servei de les contractes de les empreses de telefonia. Els contractes mercantils entre l’empresa principal -sobretot Telefónica- i les contractes i subcontractes han dut a l’extrem de la precarietat les condicions laborals dels treballadors i les treballadores que -o bé per compte aliè, o bé com a falsos autònoms- treballen en aquest sector.
El punt d’inflexió més important foren les mobilitzacions en forma de vaga d’abril i maig de 2015. El resultat d’aquelles mobilitzacions va ser que per primera vegada totes les contractes principals es van asseure en una taula per negociar amb la UGT i CCOO un pacte de condicions mínimes per aturar la precarització a què estava sotmetent-se el sector. D’allà va sortir un acord que tenia bàsicament els següents punts:
- Conveni d’aplicació en el sector, el del Metall de la província on treballi.
- Limitació dels nivells de subcontractació i falsos autònoms mitjançant diverses fórmules.
- Jornada de 8 hores diàries, 40 setmanals, i la jornada anual fixada en el conveni del metall.
- Limitació dels treballs en cap de setmana.
El seguiment de l’acord es va fer mitjançant la constitució d’una Comissió Paritària que la patronal i les empreses del sector no han tingut la voluntat que funcioni. El resultat ha estat un incompliment reiterat per part de la majoria de les contractes i subcontractes del sector sense que Telefónica hagi fet res per evitar-ho.
Demà, 1 de juliol, hi ha prevista una reunió de la Comissió Paritària de l’acord en què la UGT exigirem el compliment immediat de tots els punts de l’arcord. I en cas de no produir-se instarem la Inspecció de Treball estatal a què realitzi les actuacions necessàries per garantir el compliment de l’acord i evitar així la cessió il·legal de treballs, la subcontractació irregular, l’ús indiscriminat de falsos autònoms i l’aplicació dels convenis del Metall corresponents a cada província, com a garantia de les condicions laborals dignes dels treballadors i les treballadores del sector.
Així mateix, la UGT de Catalunya ja hem advertit de la precarietat en el sector i de l’abús dels falsos autònoms en la campanya ‘A igual treball, igual sou’, endegada el 21 de juny.
És per això que valorem positivament les actuacions dutes a terme per la Inspecció de Treball de la Generalitat -proposant sancions i liquidacions per import de 5,7 milions d’euros- que han sabut identificar perfectament el problema i detectar les pràctiques irregulars, i ara esperem que exigeixi la regularització de la situació dels treballadors i les treballadores, i que estigui vigilant davant més incompliments que s’estan produint en aquest moment i evitar que es produeixin altres similars.