Infografia: La conciliació, encara una qüestió de gènere.
La UGT de Catalunya proposa una reforma del sistema de permisos perquè siguin personals, intransferibles i remunerats
Amb motiu del Dia internacional de la dona treballadora, la UGT de Catalunya ha presentat l’informe “La conciliació, encara una qüestió de gènere”, on s’analitza el paper dels permisos laborals a Catalunya i a Europa.
Segons l’informe, la conciliació per a la cura dels fills i de familiars dependents encara recau majoritàriament en les dones, fet que té greus conseqüències en la seva situació i condicions en el mercat de treball. Per exemple, la taxa d’ocupació femenina entre els 25 i els 49 anys quan la dona no té fills es manté en un nivell similar a la masculina; tanmateix quan ens fixem en les taxes d’ocupació totals, que inclouen les persones amb fills i sense, la bretxa es dispara: la taxa d’ocupació femenina es redueix del 69,2% al 64,8%, mentre que la taxa d’ocupació masculina augmenta del 70,7% al 75,4%.
Pel que fa als permisos a casa nostra, trobem que només en un 2% dels casos els homes decideixen beneficiar-se (transferit per la mare) del permís i prestació per maternitat; només un 3% dels homes es redueix la jornada per tenir cura dels fills (i un 1,3% ho fa per durada d’un mes o inferior), enfront del 26% de les dones, i que el 92,1% de les excedències les agafen les dones, enfront del 7,9% que agafen els homes. Per tant, trobem que encara avui dia són les dones qui utilitzen els permisos per tenir cura de familiars, mentre que els homes majoritàriament només decideixen beneficiar-se d’aquell permís que és obligatori i retribuït (el de paternitat).
Des de la UGT de Catalunya considerem que el sistema de permisos a l’Estat espanyol, en comparació amb Europa, està desfasat perquè discrimina les dones i les expulsa del mercat de treball i no s’adapta a la realitat econòmica i social, com poden ser les noves famílies. Per això, proposem un model de permisos parentals que siguin personals, intransferibles i remunerats, com l’únic camí perquè veritablement comencem a viure una situació d’igualtat en la conciliació i en el mercat de treball.