La nostra organització calcula que uns 10.000 treballadors per compte propi a Catalunya són falsos autònoms.
El 67% dels autònoms només tenen un rendiment de les activitats econòmiques d’entre els 13.000 i els 15.000 euros.
La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC – UGT de Catalunya), primera organització sindical d’autònoms al nostre país, ha valorat aquest matí en roda de premsa la situació d’aquest col·lectiu, així com la llei de reformes urgents del treball autònom i les seves mancances.
Durant el passat any, el col·lectiu d’autònoms s’ha mantingut estable a Catalunya, amb només 198 actius més, situant-se en un total de 545.920 treballadors per compte propi a desembre de 2017.
Els autònoms catalans representen el 17% del total estatal i el 21% de la població activa a Catalunya. El 60% son persones físiques i el 75% no tenen assalariats al seu càrrec. Per edats, el gruix es troba entre els 40 i 54 anys (46%), seguit del grup d’entre 25 i 39 anys (27%), majors de 55 anys (24%) i els menors de 25 anys (2%). Per gènere, el 63,30% són homes i el 36,70% dones, i el principal sector d’activitat on hi treballen són els serveis (73%).
La CTAC – UGT de Catalunya també destaca que el 70% dels treballadors autònoms cotitzen per la base mínima (actualment 919,80 euros), xifra a partir de la qual es calculen les prestacions futures (malaltia comuna, accident de treball, jubilació, etc). Si analitzem la pensió de l’autònom, se situa al voltant dels 700 euros de mitjana, gairebé un 40% menys que el Règim General.
A més, el 67% dels autònoms tenen un rendiment de les activitats econòmiques d’entre els 13.000 i els 15.000 euros, que no són suficients com per poder augmentar i aportar més cotització al sistema. Per això la nostra organització reivindica la necessitat d’establir una cotització per trams per poder tenir més equilibri en el sistema i fer-lo més just.
Pel que fa a la Llei de Reformes Urgents del Treball Autònom, tot i les millores que suposa, des de la CTAC – UGT de Catalunya considerem que encara resten moltes mesures que cal incorporar, com:
- Garantir la protecció social total del treball autònom.
- Accés a la Llei de Segona oportunitat.
- Regular el nou marc legal per noves plataformes al nostre mercat de treball.
- Adequar la formació bonificada per a autònoms.
- Adequar la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.
- Afegir Polítiques d’ocupabilitat dignes.
- Actualitzar i adaptar la normativa dels treballadors autònoms dependents (TRADE).
- Modernitzar la normativa de la Inspecció de Treball.
Quant a la “tarifa plana” de 50 euros de cotització a la Seguretat Social, des de la nostra organització aplaudim les facilitats d’accés de nous emprenedors a sistema, però també denunciem que cal més control per evitar el frau, és adir, que es converteixi en una barra lliure perquè moltes empreses, especialment les noves plataformes d’economia digital i col·laborativa, l’utilitzin per a la contractació de falsos autònoms. La CTAC – UGT de Catalunya calcula que uns 10.000 autònoms al nostre país són realment falsos autònoms.
La CTAC – UGT de Catalunya continuarà treballant pels drets del col·lectiu i denunciarà incansablement les situacions de pèrdua de drets i irregularitats per part de les grans empreses i multinacionals, que empobreixen de forma fraudulenta el treball autònom a Catalunya.
En aquest enllaç trobareu un dossier amb més informació.