La UGT considerem la proposta de la direcció de Caixabank com l’atac més greu a la plantilla. Caixabank ha proposat avui acomiadar 8.291 persones i tancar 1.534 oficines. Per al nostre sindicat, la direcció vol anar molt més enllà de la simple eliminació de duplicitats: pretén que la plantilla pagui la factura de la fusió i la pandèmia, aprofitant un ERO per causes organitzatives per retallar les condicions laborals dels treballadors i les treballadores i amb unes condicions de sortida indignes i miserables.
La proposta de l’empresa fa inviable la voluntarietat, el que ens aboca a més acomiadaments forçosos.Aquesta proposta és una manca de respecte. La xifra d’excedent és desproporcionada, i la forma en què la direcció vol canalitzar les sortides trenca amb les fórmules de consens utilitzades fins ara. La direcció opta per la via fàcil: la millora de les ràtios d’eficiència via despeses estructurals. Els mateixos clients amb menys oficines i menys empleats i empleades, que novament es troben en una situació dramàtica i plena d’incertesa respecte a la continuïtat en els llocs de feina, enfront una entitat que té com a pretensió incrementar els beneficis per als seus accionistes sense plantejar cap altra alternativa que no sigui la de reduir les despeses salarials.
La UGT rebutgem contundentment la proposta de l’entitat, que ens aboca al camí del conflicte i la mobilització. Un procés de reestructuració com aquest ha de fer-se a través del diàleg amb la representació laboral, la voluntarietat en l’adscripció a les mesures d’extinció, i el respecte a les condicions laborals de la plantilla.
L’aprovació donada a la fusió per part del Govern (16,1% de la participació) no pot convertir-se en un xec en blanc per realitzar els ajustos proposats per la direcció. En el context de crisi sanitària i econòmica en què ens trobem, un govern progressista no pot avalar l’acomiadament d’aquesta quantitat de treballadors i treballadores, encara menys amb els criteris que pretén Caixabank, expulsant del mercat de treball a les persones que encara tenen un horitzó llunyà la seva jubilació i amb escasses possibilitats de reinserció laboral, sobretot en un moment en què el sector financer es troba en plena transformació/reconversió i que en la majoria dels bancs s’estan duent a terme ajustos de personal i tancament d’oficines.