La variació interanual del PIB català es situa al 2,5%

La variació interanual del PIB català es situa al 2,5%.
La demanda interna impulsa l’economia catalana, no hem de deixar la millora del poder adquisitiu de les llar.
 
Principals dades del Producte Interior Brut (PIB) del primer trimestre. 

Valoració i propostes de la UGT de Catalunya
Les dades del primer trimestre de l’any  mostren que l’economia de Catalunya ha experimentat un creixement del 0,7% entre gener i març, situant la variació interanual del PIB en el 2,5%, segons les dades publicades per l’Idescat. Aquestes xifres són una dècima inferiors a les estimades inicialment per l’Idescat a principis de maig.
La demanda interna ha estat el motor principal del creixement econòmic en aquest període, mantenint la mateixa variació del 2,2% que en el trimestre anterior. El consum de les llars ha augmentat un 2,3%, set dècimes més que el trimestre anterior, mentre que la despesa pública ha crescut un 4,4%, dues dècimes més que en l’últim trimestre de 2023. En comparació amb altres regions, el creixement intertrimestral del 0,7% de Catalunya és igual al de l’economia espanyola i superior a la taxa de la UE-27, que ha estat del 0,3%. A nivell interanual, Catalunya supera per una dècima la mitjana espanyola (2,4%) i per dos punts la de la UE-27 (0,5%).
La Comissió Europea va actualitzar la setmana passada les previsions de creixement per als diferents estats membres, situant Catalunya a l’avantguarda del creixement econòmic a Espanya (2,5% en 2024), vuit dècimes per sobre de l’estimació per a la mitjana de la Unió Europea. Això se suma a les bones previsions ja publicades pel FMI (2,7%), que ha millorat la seva estimació per aquest any en un punt percentual.
Pel que fa a la formació bruta de capital, s’ha registrat una taxa interanual del -0,1%, un augment d’un punt i vuit dècimes respecte al trimestre anterior.
En l’àmbit exterior, les exportacions totals han disminuït un 0,4% interanualment, comparat amb un creixement del 3,1% en el trimestre anterior. Les exportacions de béns i serveis han caigut un 2,8%, mentre que el consum dels no residents ha augmentat un 15,7%. Per altra banda, les importacions han mostrat una taxa interanual del -2,3%, amb una disminució del 3,1% en béns i serveis i un augment del 14,7% en el consum dels residents a l’estranger.
Tots els sectors econòmics han mostrat una evolució positiva durant aquest trimestre. La indústria ha crescut un 4,4%, i l’agricultura ha registrat un notable augment del 5,5% després de dos anys i mig de taxes negatives. Els serveis han experimentat un creixement del 2,2%, i la construcció ha augmentat un 1,3%.
Aquestes dades evidencien la solidesa de l’economia catalana, que continua creixent malgrat les revisions a la baixa. No obstant, és crucial assegurar que els beneficis d’aquest creixement es distribueixen equitativament entre la població. La millora del poder adquisitiu de les llars és essencial per garantir el benestar econòmic de la classe treballadora, que ha patit una pèrdua significativa de poder adquisitiu en els darrers anys. És important implementar polítiques que fomentin el benestar econòmic de la ciutadania, assegurant que el creixement econòmic es tradueixi en una millora real de les condicions de vida de la població.
Amb tot això, la UGT de Catalunya reclama:
  • La necessitat de reforçar el poder adquisitiu de les llars catalanes, fent complir el pactat en l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que va fixar una pujada salarial del 4% en 2023 i del 3% en els dos anys posteriors, amb un increment de fins a l’1% si la inflació superés aquests valors.
  • Eliminar la pobresa laboral, assolint un Salari Mínim de Referència Català (SMRC) establert en 1.372 euros mensuals – equivalent el 60% del salari mitjà –, per assegurar una remuneració digna i ajustada a les condicions socioeconòmiques de Catalunya.
  • Redistribuir els beneficis empresarials que continuen en augment i caminar cap a una redistribució real de la riquesa, disminuint les desigualtats econòmiques i socials que sofreix la classe treballadora.

Comments are closed.