Un any més, el 7 d’octubre celebrem la Jornada Mundial del Treball Digne convocada per la Confederació Sindical Internacional (CSI), sota el lema: Un nou contracte social per a la recuperació i la resiliència.
En la tretzena edició d’aquesta efemèride fonamental per al treballadors i treballadores, des de CCOO de Catalunya, UGT de Catalunya, la Fundació Pau i Solidaritat i la Fundació Josep Comaposada – Sindicalistes Solidaris i la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC), volem reafirmar el nostre compromís en la lluita global pel treball digne arreu del món, especialment, arran dels efectes de la pandèmia de la COVID-19 sobre el treball, els ingressos, la igualtat de gènere i la salut, que exacerben les profundes desigualtats i inseguretat per a la classe treballadora.
Algunes dades mundials (CSI i OIT, 2020)ens il·lustren l’actual situació:
-En el 85% dels països s’ha vulnerat el dret a la vaga.-En el 80% dels països s’ha vulnerat el dret de negociació col·lectiva.-Els treballadors i treballadores es van veure exposades a actes de violència en 51 països.
-En el 72% dels països la classe treballadora no té accés a la justícia o el té restringit.
-Es van registrar detencions de treballadors i treballadores en 61 països.
-Els pitjors deu països del món per treballar-hi i/o ser sindicalista són: Bangladesh, Brasil, Colòmbia, Egipte, Filipines, Hondures, Índia, Kazakhstan, Turquia i Zimbàbue.
-Al món, el 94% dels treballadors i treballadores resideix en països on s’ha establert algun tipus de tancament dels centres de treball, degut a la pandèmia.
-Durant el segon trimestre de 2020, arran de la crisi de la COVID-19, el nombre d’hores de treball perdudes equivaldria a 495 milions de lloc de treball temps complert, amb una major incidència en el cas de les dones.
-S’estima que la pèrdua d’ingressos provinents del treball, al llarg dels tres primers trimestres de 2020, representa 3,5 bilions de dòlars.
Per tot això, és urgent dissenyar un nou model de recuperació econòmica i social que se sustenti en el contracte social. Un contracte social que garanteixi la participació democràtica dels treballadors i les treballadores, que asseguri el compliment i vigència dels drets humans laborals i el lliure exercici de les llibertats sindicals.
En coherència amb la necessitat mundial de reivindicar un treball digne per a tothom i de garantir el compliment de l’Agenda 2030:
– Demanem la construcció d’un nou contracte social que garanteixi els drets humans laborals.
– Demanem un nou contracte social que asseguri major protecció i creació d’ocupació de qualitat que prevegi les mesures de protecció social necessàries i inclogui normes i disposicions globals per garantir llocs de treball segurs, com un dret fonamental, al món i aquí, a casa nostra.
– Demanem un nou contracte social que permeti igual participació econòmica de les dones, de la població migrant i dels i de les joves i la seva protecció davant la discriminació. – Demanem un nou contracte social on les mesures de recuperació econòmiques, davant la COVID-19, no siguin a costa dels treballadors/es i dels serveis públics.
– Demanem un nou contracte social amb polítiques nacionals i internacionals que fomentin la solidaritat a nivell global per assolir l’ODS número 8 sobre treball digne i creixement econòmic, per garantir així la consecució del ODS número 1 (fi de la pobresa) i el número 5 (igualtat de gènere)
– Demanem un nou contracte social que promogui major coherència en les polítiques públiques per garantir serveis públics universals i de qualitat.
– Demanem un nou contracte social perquè el treball digne sigui la prioritat permanent de l’agenda política nacional i internacional a tots els nivells.
– Demanem un nou contracte social per garantir la construcció d’un nou model econòmic inclusiu basat en un model de transició justa.
Un nou contracte social garanteix el treball digne!
Manifest ‘Un nou contracte social per a la recuperació i la resiliència’ (PDF)