Dona mal remunerada, poc valorada. Sensacions contradictòries

Article de Mar Vázquez Oliveros, secretària d’Igualtat i Moviments Socials de la UGT de les Comarques de Tarragona. Publicat al Diari de Tarragona. 08/03/2016.

El 8 de març és una data reivindicativa. Són tantes les xifres que em ballen pel cap per explicar-vos les desigualtats existents entre dones i homes, que no se per on començar.

Em centraré en 3 temes: causa d’inactivitat de les dones, d’abandonament del mercat laboral de les dones i posterior bretxa salarial.

Segons les dades, la primera causa d’inactivitat de les dones de 25 a 49 anys és tenir responsabilitats familiars (un 27,5% dels casos). El mateix percentatge baixa fins al 5,6% en el cas dels homes. En el seu cas, el primer motiu d’inactivitat és estar malalt o incapacitat. Sembla ser que segons diuen les enquestes, les dones ni ens posem malaltes! Segon, tenir família és una causa clara d’abandonament del mercat laboral entre les dones. Les taxes d’ocupació d’homes i dones sense fills se situen en un 74,4% per a ells i un 66,9% per a elles. En canvi, quan tenen fills, la taxa augmenta fins al 78,9% per als homes i baixa fins a un 59,5% per a les dones.

Segons dades de l’EPA, un 22,5% de les dones enquestades va reduir el nombre d’hores treballades per a la cura de fills. Entre els homes, la xifra va ser d’un escàs 3,3%. Les dades també mostren que és a partir de l’edat reproductiva quan les dones decideixen reduir el temps de treball remunerat. Ull! i això que tenir fills biològicament només ho podem fer les dones i que gràcies a aquest fet continua la humanitat…i això ha de ser un càstig?

Acabem amb la “increïble” bretxa salarial. L’any passat parlàvem d’un 24,8% de diferència salarial que cobrava de més un home amb les mateixes condicions laborals que una dona. Aquest any, us hem de dir que això augmenta a un 25,1%. El que és igual a dir, l’any passat dèiem que una dona, per cobrar el que guanya un home en 12 mesos, havia de treballar 14 mesos i mig (+2 dies), i aquest any hem de dir que aquesta xifra augmenta a 16 mesos. I anem a pitjor si parlem del barem de dones que es troben entre la franja d’edat dels  45 al 54 anys on la bretxa augmenta fins al 29,1%. Per últim, les dones quan es jubilen perceben un 35% menys en pensions.

Tots aquestes dades són un incompliment dels drets en la igualtat de tracte i salari sense discriminació de sexe del que parlen moltes lleis i tractats europeus, estatals i catalans.

Per aquest motiu des de la UGT demanem trencar amb els estereotips i assignació de rols de gènere: a l’escola, a la família i a la feina, l’aprovació d’una llei de transparència salarial i la derogació de la reforma laboral. Tota mesura que ajudi a acabar amb la discriminació serà benvinguda.

FOTO PERFIL.2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*