Kellys, precarietat amb nom de dona

Article de Núria Pelay, secr gral SMC – UGT Comarques de Tarragona, publicat al Diari més 6/5/2016

La darrera Reforma Laboral ha deixat en una situació de vulnerabilitat els treballadors i les treballadores del país, però en especial als sectors més desafavorits que han vist com la precarietat ha arribat a nivells insostenibles. A la Costa Daurada, trobem gran part d’aquesta precarietat en sectors com la hostaleria, la neteja i  el comerç, i sovint té nom de dona.

Col·lectius com el de les cambreres de pisos, les Kellys, com s’han autoanomenat, són un reflex d’aquesta precarietat portada a un extrem inimaginable en ple segle XXI a l’Europa dels que, alguns, anomenen de  l’estat del benestar. Dones amb contractes de treball de 5 hores que acaben fent-ne 10, perquè la càrrega de treball és impossible de complir en les hores que figuren al contracte (i, no cal dir, les hores extres no els les paguen); 18, 20, 24 i fins a 28 (puntualment, poden ser encara més) són les habitacions que han de deixar en perfecte ordre amb 2, 3 i fins a 4 llits que pesen, a voltes, més que elles; banys amb mampares que han de quedar impol·luts fent servir productes nocius per la salut; moquetes, vidres, pols, passadissos, zones nobles… s’han de fer diàriament, i ja no parlem d’aquell dia que hi ha moltes sortides de clients i s’ha de canviar tota l’habitació de dalt a baix. Hotels com els de Port Aventura, per exemple, que tenen una tipologia de client que hi pernocta només una o dues nits, les sortides diàries que ha de fer una cambrera de pisos pot arribar a 20. I tot això sota la pressió contínua que les empreses exerceixen sobre elles amb càrregues de treball inassumibles. I, com s’ho fan? Doncs, en detriment de la seva salut. La majoria aguanten a base de pastilles i dolor constant. Si necessiteu un antiinflamatori, un ansiolític o un relaxant muscular, demaneu-lo a una Kelly, són veritables farmàcies ambulants.

Tot això (i més) és el que pateixen les Kellys “privilegiades” amb un contracte fix discontinu i contractades directament per l’hotel. Després tenim aquelles que estan externalitzades, que són d’una empresa aliena o contractades a través d’una ETT o empreses multiserveis. Aquestes, a més, sovint han de patir canvis d’horaris, anul·lacions dels dies de descans (si els poden arribar a fer) treballant fins a 10 dies consecutius, i l’amenaça que, si no compleixen amb allò que els demanen o es queixen, les acomiadin. I tot això per un sou de 760 €!!!

En sectors com el del comerç i la restauració també trobem una alta explotació dels seus treballadors, amb jornades inacabables, sense descansos, pressió i sovint amb contractes fraudulents.

Aquests dies, la UGT inicia una campanya de denúncia de la situació que pateixen aquests treballadors i treballadores. Hem d’estar al costat d’aquests col·lectius i organitzar-nos. Cal denunciar els abusos que es cometen a casa nostra i, per aquest motiu, posem a la seva disposició un telèfon (977 213 131) i correu electrònic (ugt@tarragona.ugt.org) de denúncies anònimes. Per evitar possibles represàlies i acomiadaments, les farem arribar a Inspecció de Treball signades pel sindicat. Per un treball digne i aturar els abusos cal ser valents, fem un pas més, i no permetem que cap treballador, que cap treballadora, pateixi esclavatge laboral.

núria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*